Görevi yardımcısı Muhammed Vahid Hasan'a devretmeyi kabul ettiğini belirten Devlet Başkanı Naşid "ülkedeki mevcut durum açısından istifa etmem daha iyi bir seçenek. Ülkeyi demir yumrukla yönetmek istemiyorum" açıklamasında bulundu.
Naşid'in, Ağır Ceza Mahkemesi Başyargıcı Abdulla Muhammed'in tutuklanması emrini vermesinin ardından ülkede protesto gösterileri başlamıştı. Muhammed, hükümeti eleştiren bir kişinin tutuklanmasının yasa dışı olduğuna hükmederek, bu kişiyi serbest bırakmasının ardından Naşid'in emriyle tutuklanmıştı. Hükümet, başyargıcı siyasi taraf tutmak ve yolsuzlukla suçlamıştı. İstifanın ardından Muhammed serbest bırakıldı. Başkanlık görevini devralan Muhammed Vahid Hasan da yargıcın serbest bırakılmasını savunuyordu.
Kitlesel gösterileri takiben dün, 50 kadar polis memuru emirlere uymayı reddederek protestocuların safına geçmişti. Polisler, devlet televizyonunu işgal etmişti. Son gösterilerde protestoculara, polisler de katılmış; göstericiler ile askerler arasında çatışma çıkmıştı. Polislerin katılımı üzerine bazı askerler de orduyu terk ederek göstericilerin tarafına geçmişti.
Başkanlığa getirilen Muhammed Vahid Hasan'a yakın kaynaklar ise görev değişiminin ordunun baskısıyla olduğunu reddeden açıklamalar yapıyor. Sekreteri Ahmed Thoufeeg, "Bu bir darbe değil, halkın isteğiydi" derken, Naşid'in danışmanlarından biri de istifanın askerin talebiyle geldiğini reddetti. Danışmana göre, Naşid'in iki seçeneği kalmıştı: göstericilerin ve isyancı polislerin üzerine orduyu saldırtmak veya istifa etmek.
300 bin nüfuslu ada ülkesi Maldivler, 1965'te İngiltere'den bağımsızlığını ilan etmişti. Ülkenin seçimle iş başına gelen ilk devlet başkanı 2008 yılında Naşid olmuştu. Naşid "demokrasi yanlısı" biri olarak görülüyordu ve kendisinden önceki diktatör Abdulkayyum'un döneminde birçok kez hapse atılmıştı.
Naşid, bütçe açığını kapatmak için aldığı ekonomik önlemlerle fiyatların yükselmesinden sorumlu tutuluyor ve bu yüzden de protesto ediliyordu. "İnsan hakları yanlısı" olarak görülen Naşid'in yönetimi, protesto gösterilerine devlet güçleriyle saldırırken; hükümet yanlıları rahatça gösteri yapabiliyordu.




















