Marksist.org

18 Mayıs, Cuma

Son güncelleme:07:20:47 AM GMT

BURADASINIZ: DÜNYA ORTADOĞU (VİDEO) MISIR'DA FUTBOL KATLİAMINI PROTESTO EDENLERE SALDIRI: 12 ÖLÜ

(Video) Mısır'da futbol katliamını protesto edenlere saldırı: 12 ölü

e-Posta Yazdır PDF
Mısır'da bir futbol maçında devrime desteğiyle bilinen Al Ahly takımının taraftarlarına yapılan saldırı sonucu 74 kişinin ölümü dün ülkenin birçok yerinde protesto edildi. Bu gösterilere devlet güçlerinin saldırıları sonucu çıkan çatışmalarda 12 kişi hayatını kaybetti, 1700 kişiyse yaralandı.

Port Said'deki futbol maçında, karşılaşma sonrası sahaya giren taraftarlar, devrimin birçok aşamasında ön saflarda yer alan Al Ahly'nin taraftar grubu Ultras'a saldırmış ve 74 kişi boğularak veya kafasına aldığı darbeler sonucu katledilmişti.

Ülkedeki rejim karşıtı birçok aktivist, olayın iktidardaki Askeri Konsey tarafından planlandığını veya ordunun katliama izin verdiğini savunuyor. Ultras taraftar grubu Mübarek'in devrilmesinden sonra Askeri Konsey'e karşı da mücadele ediyordu.

Haber ajansları, görgü tanıklarına dayanarak, katliamı protesto eden göstericileri dağıtmaya çalışan polisin biber gazı ve gerçek mermiler kullandığını duyurdu.

Katliam protestosu, Kahire'nin rakip takımları Al Ahly ve Zamalek'in taraftarlarını birleştirdi.

Mısır Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, ölenlerin sayısı cumartesi günü öğleye kadar 12'ye ulaştı. Ölümlerin 5'i Kahire'de gerçekleşti. Bazı bağımsız kaynaklar ölü sayısının çık daha fazla olduğunu söylüyorlar.

Bu arada çeşitli üniversitelerdeki öğrenciler, askeri hükümetin çekilmesi ve futbol maçı katliamının ve çeşitli devrimcilerin öldürülmesinin sorumlularının bulunması için greve gideceklerini ilan ettiler.

Mısır'daki Devrimci Sosyalistler örgütü, yaptıkları açıklamada, futbol stadyumundaki katliamın, geçtiğimiz yıl Mübarek karşıtı gösterilerdeki "Deve Savaşı" olarak bilinen saldırının yıldönümünde gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, eski rejimin kalıntılarının hâlâ katliam yapacak güçte olduklarını göstermeye çalıştığını savundu.

Devrimci Sosyalistler'in açıklamasında, "Saldırının mesajı ne olursa olsun bizim yanıtımız belli: Hayır! Bu saldırılar devrimi durduramayacak ve devrimci güçlerin gözünü korkutamayacak. Askeri Konsey tarafından korunan Deve Savaşı'nın sorumluları başaramayacak" denildi.

Devrimci Sosyalistler'e göre, askeri yönetimin rejimi de Mübarek'inki gibi çökecek.


E-mailPrintFavorites PDF Blogger Delicious Digg Facebook Friendfeed Google Haber.gen.tr Live MySpace StumbleUpon Twitter Yahoo