Marksist.org

18 Mayıs, Cuma

Son güncelleme:07:20:47 AM GMT

BURADASINIZ: HABERLER BDP'DEN ÇİFT TARAFLI ATEŞKES ÇAĞRISI

BDP'den çift taraflı ateşkes çağrısı

e-Posta Yazdır PDF
Barış ve Demokrasi Partisi, bugün Diyarbakır'da düzenlediği toplantıda devlete ve PKK'ye ateşkes çağrısı yaptı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş tarafından yapılan açıklamada, silahların susması ve çatışmasızlık ortamının oluşturulması için barışçıl çözüm süreçlerinin başlatılması istendi. BDP bundan sonra daha fazla inisiyatif alarak, silahların susması için aktif bir tutum sergileyeceğini açıkladı

Kürt sorununda çatışmaların yeniden başlaması ile birlikte yükselen "silahların karşılıklı susturulması" çağrısına BDP de katıldı. Diyarbakır'da yapılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısından da karşılıklı silahların susturulması çağrısı çıktı. Toplantının ardından BDP Diyarbakır İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak, milletvekilleri Emine Ayna, Bengi Yıldız, Özdal Üçer, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Pervin Buldan, MYK üyeleri Tuncer Bakırhan, Demir Çelik, Meral Danış Beştaş, Filiz Koçali, Hatice Çoban ve BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk katıldı.

PKK'nin son olarak Nisan 2009 tarihinde ilan ettiği tek taraflı "eylemsizlik" kararının Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için ortaya çıkan önemli bir fırsat olduğunu dile getiren BDP Eşbaşkanı Demirtaş, "Yine hükümetin bu süreçte bahsettiği 'açılım' da tüm Türkiye toplumunda barış umutlarını ve beklentilerini yükseltti. Ancak ne yazık ki Nisan 2009'dan bu güne kadar yaşananlar, kesintisiz devam eden siyasi ve askeri operasyonlar, 'açılım' adı altında yürütülen tasfiye politikaları, barış çabalarını boşa çıkartmış, Kürt sorununu bir kez daha ciddi bir çatışma zeminine çekmiştir" dedi.

Demirtaş, devlet, hükümet ve PKK'ye çağrıda bulunarak, "Kürt sorununda barışçıl, demokratik çözüme bir şans vermek, diyalogun ve müzakerenin önünü açmak için, devleti, hükümeti ve PKK'yi karşılıklı olarak silahları susturmaya, çatışmasızlık ortamı oluşturmaya çağırıyoruz" dedi. Olası bir çatışmasızlık durumunda ateşkes için çağrı yapan bütün kesimlerin daha fazla sorumluluk almasını isteyen Demirtaş, şunları söyledi:

"Ortaya çıkacak herhangi bir ateşkes ortamını kalıcı barışa evriltmek için biz BDP olarak da inisiyatif alarak, daha aktif bir siyasi tutum ile birlikte onurlu barışı ve çözümü gerçekleştirmeye dönük çabalarımızı artıracağımızı ifade ediyoruz. Taraftarı, bütün kesimleri, bu güne kadar ateşkes çağrısı yapan bütün STK'ları ve akan kanın durmasını isteyen herkesi daha aktif bit tutum almaya, sürece müdahil olmaya davet ediyoruz. Hükümeti de artık barış için daha ciddi yaklaşımlar ortaya koymaya, askeri ve siyasi operasyonlara son vererek barışa şans tanımaya, çözümsüzlük politikalarında ısrardan vazgeçmeye çağırıyoruz."

Medyaya da çağrıda bulanan BDP Eş Başkanı Demirtaş, barış dilinin daha fazla oluşturulması için basın kuruluşlarının desteğinin önemli olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde yaşanan acıların son bulması ve demokratik bir çözüm için bütün medya kuruluşlarını, yayın yönetmenlerini, köşe yazarlarını ve program yapımcılarını katkı sunmaya davet ediyoruz" dedi.

PKK'nin 1993 yılından itibaren yapılan bütün ateşkes çağrılarına cevap verdiğini hatırlatan Demirtaş, bu defa da yanıt vereceğini umduklarını belirterek, "Ama asıl beklentimiz çözümsüzlükte ısrar eden devlette, hükümettedir. Siyasi askeri politikalarla, çözümsüzlük politikaları ile operasyonlara en azından fiilen son verdiğini görmek istiyoruz. Elbette ki bütün çağrılar toplam olarak Türkiye halklarının vicdani çağrılarını ifade ediyor. Beklentimiz kalıcı bir barışa doğru gidecek somut adımların atılmaya başlanmasıdır" dedi.


E-mailPrintFavorites PDF Blogger Delicious Digg Facebook Friendfeed Google Haber.gen.tr Live MySpace StumbleUpon Twitter Yahoo