Marksist.org

18 Mayıs, Cuma

Son güncelleme:07:20:47 AM GMT

BURADASINIZ: HABERLER DSİP: AYAKLANMA VE DEVRİM ÖZGÜR BİR DÜNYANIN KAPILARINI AÇIYOR

DSİP: Ayaklanma ve devrim özgür bir dünyanın kapılarını açıyor

e-Posta Yazdır PDF
Mısır halkı tüm dünyayı dayanışma eylemlerine çağırdı. Bu çağrıya uyan DSİP üyeleri Ankara ve İstanbul'da yine Mısır elçilikleri önünde Mısır Devrimi ile dayanışma gösterileri yaptı. "Katil Mübarek" sloganlarıyla Mısır'da özgürlük için hayatını feda insanlar anılırken, "Küresel intifada" çağrısı yapıldı.

Mısır halkı Mübarek diktasını tarihin çöplüğüne gönderiyor. Dünyanın birçok ülkesinde Mısır Devrimi ile dayanışma gösterileri gerçekleşiyor. Tunus ve Mısır halklarıyla dayanışma gösterilerine aralıksız devam eden DSİP, Kahire'de devrim için sokağa çıkan 2 milyon insanın eylemine paralel olarak Mübarek rejimini temsil eden konsolosluklar önünde Mübarek diktasını protesto etti.

İstanbul: Küresel intifada kazanacak!

4. Levent metro durağı önünde toplanan DSİP üyeleri buradan Mısır konsolosluğuna yürüdü. Yürüyüş boyunca "Mısır halkı yalnız değildir", "Diktatör Mübarek devrilecek", "Öz-öz-özgürlük", "Dün Tunus'ta, Bugün Mısır'da, yaşasın devrim, ayaklanma", "Milyonlar aç, milyonlar işsiz, yaşasın küresel direnişimiz", "Tek yol devrim" ve "İntifada kazanacak" sloganları atıldı.

Mısır'ın İstanbul konsolosluğu önüne gelen kitle katil Mübarek'i protesto etmek için ıslıklarla, alkışlarla, davulla düdüklerle ses çıkardı. Konsolosluk binası önünde polis barikatı kurulmuştu. Barikatın hemen önünde gerçekleşen eylemde DSİP Genel Sekteri Özden Dönmez bir konuşma yaptı.

DSİP'in Mısır halkıyla dayanışma çağrısına destek veren Yeşiller Partisi üyeleri de eylemdeydi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Ümit Şahin, Mısır Devrimi'ni ve özgürlük için mücadele edenleri selamladı.

DSİP Genel Sekreteri Özden Dönmez şunları söyledi:

"Tunus başlayan devrim Kuzey Afrika ve Ortadoğu halklarının biriken öfkesini ateşleyeli iki hafta oldu. Her geçen gün isyan dalgası büyürken, ana akım medya düşecek bir sonraki diktatörün kim olduğunu tahmin etmeye çalışıyor. Yoksulların ayaklanması diktatörlere, şeyhlere ve krallara korku salıyor. Bölgedeki ezici statüko gözlerimizin önünde halklar tarafından parçalanıyor. 

Bugün ayaklanmanın, devrimin adresi Mısır!

30 yıldır halka kan kusturan Mübarek diktatörlüğü yıkılmak üzere. Mısır halkı Mübarek'in korku rejimini sokaklara sahip çıkarak, kendini tanka, tüfeğe siper ederek yıkıyor. Halk demokrasi, özgürlük, insanca bir yaşam istiyor. Mısır'ın yoksulları yalnızca ekmek için değil söz haklarını geri almak için kadın erkek bir arada tarihi yazıyor. Halkın önlenemez özgürlük talebi karşısında Mübarek ve sistemi, sadece ne kadar çürük ve çirkin olduğunu gösterebiliyor. Mısır halkı direnerek yüzleşiyor ve yüzleştiriyor. Mübarek ve destekçileri 30 yıl sonra ilk kez bu kadar korkuyor.

Korkmakta haklılar: İsrail'in Filistin'deki vahşi işgalini devam ettirebilmesi, bölgede Amerikan çıkarlarının korunması hep Hüsnü Mübarek'in korku rejimine bağlı. Dipçikle, baskıyla, işkencelerle sağladığı düzen yüz binlerin ayakları altında bir hafta dayandıktan sonra tamamen çözülüyor.

Mübarek'in yeni kabinesi, güzel sözleri, tehditleri Mısır halkının açık talebini karşılamıyor. Mısırlılar, Mübarek'i otoriter devlet yapısıyla birlikte kapı dışarı edene kadar sokaklarda kalacağı açık. Mısır halkı, örgütlenebilmek, konuşabilmek ve kendine ait olanla ilgili karar verebilmek için çalışmaya başladı.

Mısırlılar, Kahire'de, İskenderiye'de, Süveyş'te ve Mısır'ın diğer yerleşimlerinde kendi sokaklarını temizlemek, yaralılarını tedavi etmek ve mahallerini korumak için örgütleniyorlar. Ne Mübarek'in kanlı askerlerinin provokasyonları, ne de BBC, CNN gibi büyük medya organlarının "huzursuzlukla" ilgili haberleri bu büyük hareketin akışını durduramıyor. Bugün,dünden, dün ise bir önceki günden daha fazla Mısırlının sokaklarına sahip çıktığına şahit olduk.

Dünyanın dört bir yanında özgürlük ve demokrasi isteyenler Mısırlıların haklı mücadelesini selamlıyor. Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Mısır'daki kardeşlerinin mücadelesini büyük bir heyecan ve gururla izliyor. Ayaklanmada ölen kardeşlerimizi, yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Diktatör ve kanlı çetesinin bu ölümlerle birlikte aldıkları binlerce canın hesabını vereceğine dair inancımız tam.

Demokrasiye, hak ve özgürlüklere tahammül edemeyen Mübarek rejimini alaşağı ederek Mısırlıların daha büyük bir mücadeleye ön ayak olacağını Yemen, Sudan gibi bölge ülkelerinde mücadelenin fişeğini ateşleyeceğini tartıştığımız bugünlerde, Mısır halkının atacağı adımlar çok önemli. Mübarek'in ardından Mısır'da benzeri, otoriter bir rejimin tekrar tesis edilmemesi için mücadele etmeye devam etmek zorundalar. Mücadeleleri daha özgür bir dünyanın önünü açıyor.

Sıradan insanların bir arada mücadelesi, koca apoletlerinin, tanklarının, polislerinin ve diktanın yıkılmaz görüntüsüne rağmen, kağıt bir kaplan olduğunu bir kez daha gösteriyor. Tunus'ta başlayan, Mısır'a sıçrayan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki diktatörlükleri sarsan ayaklanma ve devrim dalgası özgür bir dünyanın kapılarını açıyor. Mücadeleye devam eden Mısırlı kardeşlerimizi tekrar selamlıyoruz.

Başka bir dünya mümkün!

Yaşasın devrim! Yaşasın ayaklanma!"

Ankara

Kavaklıdere'de Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan DSİP'liler Mübarek diktasını proteston etti ve Mısır halkına selam gönderdi. Meşaleli eylemde devrim, ayaklanma ve özgürlük sloganları atıldı.

Eylemde DSİP sözcüsü Ersin Tek, devrimin güncelliğine vurgu yaptı ve sosyalistleri, işçileri, özgürlük isteyen herkesi Mısır Devrimi ile dayanışmaya çağırdı. 

DSİP Ankara İl Örgütü'nün eylemine Mazlum-Der Ankara Şubesi üyeleri de destek verdi. Mazlum-Der'den Ahmet Faruk Ünsal da bir konuşma yaparak özgürlük için mücadele çağrısı yaptı.

DSİP, Tunus ve Mısır devrimleriyle dayanışma gösterilerini sürdüreceğini açıkladı.



E-mailPrintFavorites PDF Blogger Delicious Digg Facebook Friendfeed Google Haber.gen.tr Live MySpace StumbleUpon Twitter Yahoo